Bilakah Salahuddin Al-Ayyubi yang ke-2 Akan Muncul??!!!

JoM LIFe BerS@M@ RaZiBanNa

Gagasan Minda Razibanna

Fathiyah (episod 3) = "Karya Oleh Mohd Dzul Khairi Mohd Noor "

“Hari ni ustaz akan bacakan kalam hikmah Ibnu Ataillah al-Sakandari untuk dijadikan renungan kita bersama,” saya memulakan pengajian Kelas Tafsir bersiri dengan kata-kata sufi sebagi usaha membersihkan diri.

“Bagaimanakah hati boleh bercahaya sedangkan dunia masih melekat dalam hatinya,” saya memulakan dengan ungkapan pertama dengan sedikit perasaan sebak. Alangkah, sekiranya syaitan hanya menyesatkan manusia dengan gula-gula keduniaan, mungkin masih ramai manusia yang mampu bertahan.

Namun yang paling menakutkan adalah apabila syaitan memperdayakan manusia dengan permainan akhirat. Ia telah menyebabkan ramai ulama yang telah tenggelam dan ditewaskan.

“Apa maksud abang dengan syaitan memperdayakan manusia dengan akhirat,” tanya isteri saya suatu hari ketika kami sama-sama bermunaqasyah. “Iaitu, syaitan menjadikan kita leka dengan ibadah. Ibadah banyak namun keimanan tidak meningkat,” saya menjawab seringkas mungkin.

“Saya belum faham apa maksud abang tu,” isteri saya masih mahukan penjelasan yang detail. Saya memegang tangannya erat. “Syaitan cuba sedaya upaya menimbulkan rasa ujub dalam diri manusia itu sendiri. Ini menyebabkan kadang-kadang mereka beribadat kerana ingin menjadi hebat. Ada kalangan mereka beribadah kerana ingin mendapat karomah di sisi Allah. Mereka melihat kepada ibadah namun ibadah mereka tidak mendekatkan diri mereka kepada Allah,” saya tahu isteri saya masih belum memahami sepenuhnya.

Ya, bagaimana hati kita bleh berkilauan dengan cahaya keimanan sedangkan kekotoran dunia masih terlalu melekat dalam diri mereka. Sepatutnya dunia dijadikan tanaman atau ladang untuk akhirat namun sebaliknya yang berlaku.

Teringat saya apabila Fathiyah bertanyakan soalan suatu malam, ketika ia hampir sahaja menutup mata setelah saya membacakan kisah Nabi Daud as yang bertaubat kepada Allah.

“Papa, kenapa kita hidup di dunia?” tanya anak saya seraya menggenggam erat jari telunjuk saya. Saya mencium dahinya. “Along, kita hidup untuk beribadah kepada Allah,” jawab saya perlahan. “Kenapa kita perlu beribadah kepada Allah, papa?”

Belum sempat saya menjawab, anak sulung saya itu terus menjawab persoalan yang dicetuskan olehnya sendiri. “Untuk kita hidup di akhirat dengan baik kan papa?” saya mengangguk-angguk. Sekali saya saya mencium dahinya sambil mendoakannya.

Untuk hidup dengan cemerlang di akhirat. Maka perlu bersifat zuhud. Zuhud itu maknanya tidak melihat dan tidak menoleh ke arah dunia. Dunia adalah tempat persinggahan sementara kita menuju ke sebuah alam yang kekal abadi. Di alam itulah akan ditentukan sam ada kita ke syurga atau ke neraka.
Saya bertemu dengan sahabat-sahabat Fakulti Kedoktoran semalam. Kami bermuhasabah dengan penuh kerdup keinsafan. Saya menyatakan kepada mereka, “Jika kamu mencari pasangan yang berfikrah seperti kamu sahaja, maka pandangan kau amat sempit. Tetapi jka kamu mencari ‘hamba’ untuk meneman hidup kamu, maka pandangan kamu adalah merangkumi dunia dan akhirat,” jelas saya.

“Apakah kita sekadar mencari pasangan hidup yang hanya membolehkan kita pergi usrah? Atau membenarkan kita pergi ke program latihan? Itu pandangan yang masih sempit. Sepatutnya kamu semua berusaha mencari pasangan yang akan menanam jiwa kehambaan dalam diri kamu dan mendekatkan kamu kepada Allah,” mereka semua terlopong mendengar penerangan saya.

Pasangan yang boleh mendekatkan diri kita kepada Allah, bukan sahaja akan menjadi pendorong kepada kita untuk aktif berjuang bahkan akan sentiasa memberikan peringatan kepada kita tentang kedahsyatan akhirat dan sentiasa menyiram hati kita dengan air keimanan.

Saya menegaskan sekali lagi di dalam kelas, “Bagaimana hati seseorang itu akan bercahaya sedangkan duna masih melekat dalam hati mereka.”..................
Labels:
Muhasabah 
1 Response
 1. Salam...ya Allah, begitu indahnye keluarga muslim...cerita yg amat menarik..seronok & mengimpikan yg sebegitu..insyaAllah...terciut dgn keletah anak2 & tarbiyah keluarga 2....moga2 kita istiqamah dlm perjuangan ini..amin...


Dunia Maya Ku.........................................(*tekan off dibawah jika nak off)


MyCartopia.com Click here to get one

Related Posts with Thumbnails
 • Baiti Jannati

  Baiti Jannati
  My Happy Family

  ~ Demi Masa ~

  ~ Hari-Hari Dalam Hidupku ~

  Terima Kasih Atas Kunjungan

  Jom Jadi Followers Saya (",)

  JOM !!!!! MELAWAT ZOO RAZIBANNA

  Selamat datang kepada semua pengunjung... Sila melawat zoo razibanna raudhah park dengan percuma... (",)

  ~ikan oh ikan~

  ~kura2 oh kura2~

  ~Penguin Oh Penguin~

  ~Spider oh spider~

  ~Hamster oh Hamster~

  ~katak oh katak~

  ~Pari oh Pari~

  Terima Kasih!!!! Sila Datang Lagi... (",)

  Jom Solat

  Jom Solat
  Solat mencegah dari melakukan kemungkaran

  Akademi Fisabilillah

  Akademi Fisabilillah
  ~ Mewarisi Perjuangan Rasulullah ~

  Jom Bantu Palestin!!

  Jom Bantu Palestin!!
  Bebaskan Al-Aqsa!!!

  Jom Perangi Yahudi

  Jom Perangi Yahudi
  " Khaibar khaibar Ya Yahud!!! Jaisyu Muhammad Saufa Ya'ud!!!"

  Jom Berjihad!!!

  Jom Berjihad!!!
  Jihad Paling Besar Adalah MENENTANG PEMIMPIN yang ZALIM

  Jom dzikir

  Jom dzikir
  Sesungguhnya dengan Mengingati Allah, Hati2 akan Menjadi tenang

  Jom Boikot Syaitan!!!

  Jom Boikot Syaitan!!!
  Sesungguhnya Syaitan Adalalah Musuh Yang Nyata

  Jom Ingat Mati

  Jom Ingat Mati
  Manusia yang Bijak Adalah Selalu Ingat Mati & Bersedia Menghadapinya

  Jom BerBaitul Muslim

  Jom BerBaitul Muslim
  "Lelaki yang soleh adalah untuk wanita yang Solehah"

  Jom Jadi Generasi Al-Quran

  Jom Jadi Generasi Al-Quran
  Al-Quran akan menjadi peneman kita ketika di Barzakh

  Jom Berukhuwwah

  Jom Berukhuwwah
  ~ We Unite 4 Islam ~

  Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban

  Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban
  Mencari yang HALAL adalah Fardhu Bagi Muslim

  Jom Rapatkan Soff

  Jom Rapatkan Soff
  Hayati Surah Assof

  Jom Jauhi Dosa

  Jom Jauhi Dosa
  NERAKA adalah seburuk2 tempat kembali

  Jom Tutup Aurat

  Jom Tutup Aurat
  Nasi Lemak yang terbuka dihurung lalat dengan Nasi lemak yang tertutup Baik... NAk yang Mana!!?? Lu pikirlah sendiri..

  Jom Boikot Couple!!!

  Jom Boikot Couple!!!
  Indahnye Bercinta Selepas Nikah