Bilakah Salahuddin Al-Ayyubi yang ke-2 Akan Muncul??!!!

JoM LIFe BerS@M@ RaZiBanNa

Gagasan Minda Razibanna

Aku , roommate , khulafah arrashidin & ………… (“,)




Salam ukhuwwah kepada sahabat2 & roommate2 yg membaca article yg x seberapa ni. Cuma luahan isi hati kecilku tentang roommate ku yg sudah 3 sem kami bersama… kecuali la sorang budak tu yang masuk lewat sket.. Daftar warganegara lambat sangat kot. Hehee. Ok lah.. Orang pertama yg aku nk cite ialah Fadhli. Seorang budak yg pd mulanya pendiam & bijak. Tapi skang die sentiasa ceria dengan games DOTA & Become a legend nyer.. hehe. Bukan tu yg aku nk sentuh. Tp aku fikir2 rupanya sahabat ku ini mempunyai ciri-ciri salah seorang 4 orang sahabat Rasulullah yg terkenal iaitu Saidina Osman. Saidina Osman adalah seorang pemalu & bijak. Dia pun ada ciri2 tu. Peningkatan dalam pelajarannya membuktikan dia bukanlah seorang mahasiswa yang mudah mengalah. Ok. Sekarang nak cite yang sorang ni perangai die ada ciri2 seorang sahabat nabi iaitu Saidina Abu Bakar. Antara ciri2 yg ada kt die ialah seorang yang tenang, bijak & senyap tp tegas. Agak2 sape budak ni.. ? Ha, sape lg kalo bukan Abg Apis kita.huhu. Die sentiasa menjadi rujukan dalam semua bidang pelajaran. Tp budak kelas die slalu panggil die Tok Bomoh. X tahu la sebab ape… huhu Ha, yg last nk cite ni agak2 die ade ciri2 saidina Omar atau Ali? Ciri2nyer ialah pandai berdebat. Tu je kut yg aku Nampak. Hehe. Sape lg kalo bukan org yg matlamat Utamanyer menjadi pendebat Royal… Si Faisal tu lah. Ada ciri2 Saidina Ali yg pandai berdebat. Tp jiran aku ( Liwau) kata budak2 debat ni 70% tipu & 30% je yg betul.. Sejauh mana kesahihan nyer terserahlah kat kita tuk menilai… Huhu. Ok. Habeh dah ape yg aku nk cite pasal roommate2 kesayangan aku ni. Ops, jap. Kalo ciri2 saidina Omar ade kt sape plak? Hmm.. Kalo nk di kaitkan ngan aku, ciri2 yg ade, garang je lah.. Tp Saidina Omar garang dalam mempertahankan Islam. Moga aku yg lemah lg hina ni dapat mencontohi sifat2 sahabat nabi ni. Akhir kata dari aku, moga kita sama2 mencontohi sifat2 sahabat2 nabi ni yg Allah dah janjikan Syurga kepada mereka. Amin…..
(“,)Roommate Mu Razi…..
Labels:
Muhasabah 
2 Responses
  1. Aizatnur Says:

    lucu tgk gambar chef razi. ahaha


  2. Fadli Says:

    gambar ak tuh..tapi mna gmbar pesal?


Dunia Maya Ku.........................................(*tekan off dibawah jika nak off)


MyCartopia.com Click here to get one

Related Posts with Thumbnails
  • Baiti Jannati

    Baiti Jannati
    My Happy Family

    ~ Demi Masa ~

    ~ Hari-Hari Dalam Hidupku ~

    Terima Kasih Atas Kunjungan

    Jom Jadi Followers Saya (",)

    JOM !!!!! MELAWAT ZOO RAZIBANNA

    Selamat datang kepada semua pengunjung... Sila melawat zoo razibanna raudhah park dengan percuma... (",)

    ~ikan oh ikan~

    ~kura2 oh kura2~

    ~Penguin Oh Penguin~

    ~Spider oh spider~

    ~Hamster oh Hamster~

    ~katak oh katak~

    ~Pari oh Pari~

    Terima Kasih!!!! Sila Datang Lagi... (",)

    Jom Solat

    Jom Solat
    Solat mencegah dari melakukan kemungkaran

    Akademi Fisabilillah

    Akademi Fisabilillah
    ~ Mewarisi Perjuangan Rasulullah ~

    Jom Bantu Palestin!!

    Jom Bantu Palestin!!
    Bebaskan Al-Aqsa!!!

    Jom Perangi Yahudi

    Jom Perangi Yahudi
    " Khaibar khaibar Ya Yahud!!! Jaisyu Muhammad Saufa Ya'ud!!!"

    Jom Berjihad!!!

    Jom Berjihad!!!
    Jihad Paling Besar Adalah MENENTANG PEMIMPIN yang ZALIM

    Jom dzikir

    Jom dzikir
    Sesungguhnya dengan Mengingati Allah, Hati2 akan Menjadi tenang

    Jom Boikot Syaitan!!!

    Jom Boikot Syaitan!!!
    Sesungguhnya Syaitan Adalalah Musuh Yang Nyata

    Jom Ingat Mati

    Jom Ingat Mati
    Manusia yang Bijak Adalah Selalu Ingat Mati & Bersedia Menghadapinya

    Jom BerBaitul Muslim

    Jom BerBaitul Muslim
    "Lelaki yang soleh adalah untuk wanita yang Solehah"

    Jom Jadi Generasi Al-Quran

    Jom Jadi Generasi Al-Quran
    Al-Quran akan menjadi peneman kita ketika di Barzakh

    Jom Berukhuwwah

    Jom Berukhuwwah
    ~ We Unite 4 Islam ~

    Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban

    Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban
    Mencari yang HALAL adalah Fardhu Bagi Muslim

    Jom Rapatkan Soff

    Jom Rapatkan Soff
    Hayati Surah Assof

    Jom Jauhi Dosa

    Jom Jauhi Dosa
    NERAKA adalah seburuk2 tempat kembali

    Jom Tutup Aurat

    Jom Tutup Aurat
    Nasi Lemak yang terbuka dihurung lalat dengan Nasi lemak yang tertutup Baik... NAk yang Mana!!?? Lu pikirlah sendiri..

    Jom Boikot Couple!!!

    Jom Boikot Couple!!!
    Indahnye Bercinta Selepas Nikah