Bilakah Salahuddin Al-Ayyubi yang ke-2 Akan Muncul??!!!

JoM LIFe BerS@M@ RaZiBanNa

Gagasan Minda Razibanna

Pengalaman Mengasuh Budak Sorang2.. :)
Salam ukhuwwah... Nak kongsi pengalaman ngan sahabat2 tentang menjaga budak2 secara tiba2.. huhu
Bermula apabila ana tersedar dari buaian mimpi jam 4 petang apabila jiran menelefon Ayah ku untuk meminta bantuan hantarkan isterinya yang hendak bersalin ke hospital.. Ana yang tengah pening2 baru bangun tido tiba2 di amanahkan Ummi menjaga 6 org budak yg Ummi ana asuh kerana Ummi ikut pegi hantar jiran yg nk bersalin tu...huhu.. Pening dibuatnya bila tiba2 nk uruskan bbdk yg x mandi lg, x makan lg & sbgnye..
Berikut adalah karenah bdk2 yg terpaksa ana hadapi... hehe :)
Aqilah : Seorg budk yg rajin & suka tolong org.. bdk ni ok . x degil. tp, nmpk je kecik. Sape buli die siaplah...
Farisha : yang ni sakit sket kepala. macam2 benda die nk.. sket2 zikir "NAK" ..biasalah budak kecik. huhu. kuat merajuk & kuat makan budak ni. Pantang ada yg tengah makan die mesti join skali walaupun dah makan.. tp, masa ana jaga tu baju die mak die lupa bg. tu yg comel pakai baju abg die. huhu
Sarah : Seorg budak yg pasif. kalo die nk protes sesuatu benda, dia suka muntah.. huhu. pening. Contoh kalo ade budak ambik mainan die, siaplah senjata die tu..
Hanis : yang ni bagus. senang je jaga. dengar cakap & seorg budak yg pintar..
Haikal : Haa.. yg ni ana nk cite ni. Budak botak yg degil tp genius. Komputer (deskstop) game mmg pandai main. dari bukak komputer sampai la tutup serah kt die je. baru 3 tahun tu. Masa yg ana jaga tu die wat perangai nk pakai baju Mickey Mouse. mana la ade baju tu masa tu. tu yg x bebaju tu.. huhu. pening2. Akhirnya terpaksa menggunakn kegarangan ana tuk setlekan masalah.

MAKAN time.. masa ni sakit jugak dibuatnye.. 6 org nk uruskan.. nk pakaikan baju lps mandi la, sikat & bedakkan, nak buat air , nk sapukan roti la, tambah2 berebut mengalahkan sahabt kita yg x dpt mkn kt GHAZA tu.. nasib la aku garang. diorg takut sket. ;).

Beginilah senario kanak2 kt Malaysia.. x sama macam adik2 kita kt GHAZA sana. .... Sekadar coretan yg x sebrapa sebelum aku berangkat pulang ke Jengka.. KENANGAN MASA CUTI MIDTERM..

Labels:
Muhasabah 
2 Responses

  1. mart_no Says:

    Camtulah teruk umi nak jaga budak-budak tu....


Dunia Maya Ku.........................................(*tekan off dibawah jika nak off)


MyCartopia.com Click here to get one

Related Posts with Thumbnails
  • Baiti Jannati

    Baiti Jannati
    My Happy Family

    ~ Demi Masa ~

    ~ Hari-Hari Dalam Hidupku ~

    Terima Kasih Atas Kunjungan

    Jom Jadi Followers Saya (",)

    JOM !!!!! MELAWAT ZOO RAZIBANNA

    Selamat datang kepada semua pengunjung... Sila melawat zoo razibanna raudhah park dengan percuma... (",)

    ~ikan oh ikan~

    ~kura2 oh kura2~

    ~Penguin Oh Penguin~

    ~Spider oh spider~

    ~Hamster oh Hamster~

    ~katak oh katak~

    ~Pari oh Pari~

    Terima Kasih!!!! Sila Datang Lagi... (",)

    Jom Solat

    Jom Solat
    Solat mencegah dari melakukan kemungkaran

    Akademi Fisabilillah

    Akademi Fisabilillah
    ~ Mewarisi Perjuangan Rasulullah ~

    Jom Bantu Palestin!!

    Jom Bantu Palestin!!
    Bebaskan Al-Aqsa!!!

    Jom Perangi Yahudi

    Jom Perangi Yahudi
    " Khaibar khaibar Ya Yahud!!! Jaisyu Muhammad Saufa Ya'ud!!!"

    Jom Berjihad!!!

    Jom Berjihad!!!
    Jihad Paling Besar Adalah MENENTANG PEMIMPIN yang ZALIM

    Jom dzikir

    Jom dzikir
    Sesungguhnya dengan Mengingati Allah, Hati2 akan Menjadi tenang

    Jom Boikot Syaitan!!!

    Jom Boikot Syaitan!!!
    Sesungguhnya Syaitan Adalalah Musuh Yang Nyata

    Jom Ingat Mati

    Jom Ingat Mati
    Manusia yang Bijak Adalah Selalu Ingat Mati & Bersedia Menghadapinya

    Jom BerBaitul Muslim

    Jom BerBaitul Muslim
    "Lelaki yang soleh adalah untuk wanita yang Solehah"

    Jom Jadi Generasi Al-Quran

    Jom Jadi Generasi Al-Quran
    Al-Quran akan menjadi peneman kita ketika di Barzakh

    Jom Berukhuwwah

    Jom Berukhuwwah
    ~ We Unite 4 Islam ~

    Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban

    Jom Makan Makanan & Minuman Yang Halalan Thoyyiban
    Mencari yang HALAL adalah Fardhu Bagi Muslim

    Jom Rapatkan Soff

    Jom Rapatkan Soff
    Hayati Surah Assof

    Jom Jauhi Dosa

    Jom Jauhi Dosa
    NERAKA adalah seburuk2 tempat kembali

    Jom Tutup Aurat

    Jom Tutup Aurat
    Nasi Lemak yang terbuka dihurung lalat dengan Nasi lemak yang tertutup Baik... NAk yang Mana!!?? Lu pikirlah sendiri..

    Jom Boikot Couple!!!

    Jom Boikot Couple!!!
    Indahnye Bercinta Selepas Nikah